blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

LEZIUNI VASCULARE

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ


Chirurgii plasticieni se confruntă adesea cu cazuri de leziuni vasculare, pe care sunt solicitaţi să le trateze pentru îmbunătăţirea aspectului unei paciente sau a unui pacient.

Aceste leziuni vasculare:

  • se regăsesc de cele mai multe ori pe faţă sau pe picioare,
  • sunt o problemă atât a femeilor cât şi a bărbaţilor,
  • pot fi de calibru mai mic sau mai mare,
  • sunt de culoare roşie sau albastru închis.

 

UNDE SE ÎNTÂLNESC LEZIUNILE VASCULARE

În ceea ce priveşte localizarea leziunilor vasculare, acestea se întâlnesc de obicei la nivelul corpului pe picioare (gambe) sau pe coapse, iar la nivelul feţei pot fi regăsite în zona maxilarelor (obrajilor), a nasului sau în oricare punct de pe faţă. În afară de aceste locaţii, leziunile pot fi întâlnite, mult mai rar, şi în alte zone ale corpului.   

 

TIPURI DE LEZIUNI VASCULARE

În funcţie de tipul lor, acestea se împart în telangiectazii şi varicoze venoase.   

Prin telangiectazii înţelegem venele de calibru subţire, de culoare roşu-violet, de obicei cu o dispunere în formă de pânză de păianjen şi cu un diametru de aproximativ un milimetru.

Acestea sunt de regulă amplasate din loc în loc, la nivelul membrelor inferioare formând o reţea foarte densă de vase foarte fine.

De obicei, fiecare grup de capilare este alimentat de una sau mai multe vene mai mari, care se numesc vasa vasorum. Aceste vasa vasorum sunt foarte importante din punctul de vedere al tratamentului, medicul având ca scop distrugerea lor, pentru a trata întreaga reţea de capilare ce depinde de acestea.

La nivelul feţei, telangiectaziile se prezintă, la o privire de departe, ca o roşeaţă difuză, în timp ce la o privire mai în detaliu se vor observa multe capilare dilatate de diametru mic, de obicei sub un milimetru.

Prin termenul "varicoze venoase" (sau flebită după unii autori), ne referim la vasele mai mari care se găsesc de obicei la nivelul membrelor inferioare, adică pe gambe şi coapse. Aceste vene au diametru mai mare de jumătate de centimetru şi de multe ori au un curs sigmoid (în formă de S). Această dilatare a vaselor de sânge este cauzată de leziuni ale venelor centrale. Cu alte cuvinte, aceste vene au suferit o leziune a peretelui lor, ceea ce a dus la o dilatare şi la imposibilitatea de a funcţiona normal, adică de a transporta în mod corect sângele de la picioare spre inimă. Confirmarea problemei de funcţionare a reţelei venoase se face prin ecografia denumită eco-doppler vascular. Corectarea aceste afecţiuni se face pe cale chirurgicală, de către medici specializaţi în domeniu. Medicul plastician nu este specialistul în măsură să intervină pentru corectarea venelor, dar poate să colaboreze cu un medic specialist, pentru combaterea generală a problemei telangiectaziilor  şi varicozelor venoase.


METODE DE CORECTARE  A TELANGIECTAZIILOR  

În principiu, există două modalităţi de corectare a  telangiectaziilor, mai precis injecţiile sclerozante şi laserul.

a) LASERUL

Laserul este un aparat care emite energie. Există lasere specializate pentru telangiectazii care emit energie absorbită numai de către vene. Vena absoarbe energia, se supraîncălzeşte, ceea ce duce la distrugerea pereţilor săi. În continuare, organismul absoarbe vena distrusă. Un aspect foarte important este folosirea laserului corect pentru fiecare venă. Mai ales în ceea ce priveşte telangiectaziile din zona feţei, tratamentul se face aproape exclusiv cu laser. De foarte puţine ori venele feţei pot fi tratate prin injecţii sclerozante. Având în vedere că venele feţei sunt foarte subţiri, este nevoie de un tip special de laser. Deoarece energia laser este absorbită şi de culoare neagră, este important pentru eficienţa metodei ca pielea să fie cât se poate mai albă.


ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

b) INJECŢIILE SCLEROZANTE

Injecţiile sclerozante conţin o substanţă medicamentoasă care distruge peretele vaselor de sânge. Ceea ce se cere în tratamentul telangiectaziilor este exact distrugerea pereţilor vaselor de sânge. După aceea, organismul absoarbe venele distruse şi telangiectaziile dispar. In timpul acestei proceduri, medicul injectează o cantitate mică de substanţă sclerozantă în vasul de sânge. Vasul este astfel golit de sânge şi se umple cu această substanţă sclerozantă, care va provoca distrugerea pereţilor acestuia. Cu cât este mai mare diametrul vasului de sânge, cu atât mai multă substanţă sclerozantă trebuie să injecteze medicul. Aspectul cel mai important este ca medicul să găsească vaso vasorum, care odată distrus, va duce la dispariţia tuturor vaselor de sânge care depind de el.  

Nu se poate face o comparaţie între cele două metode, deoarece unele telangiectazii pot fi corectate mai bine cu injecţii sclerozante, altele cu laser. De preferat este să existe posibilitatea aplicării ambelor metode, ceea ce duce de obicei la obţinerea celor mai bune efecte.  
ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ



REZULTATELE TRATAMENTULUI  LEZIUNILOR VASCULARE

Procedura corectării telangiectaziilor, fie că este vorba de terapie cu injecţii sclerozante, fie că este vorba de laser, necesită mai multe sesiuni repetate. Cu alte cuvinte, nu este de ajuns o singură intervenţie. Bineînţeles, cu fiecare şedinţă se va observa un anumit grad de ameliorare a aspectului. De obicei, este nevoie de un număr de 3-10 şedinţe. Aceste şedinţe se stabilesc odată la o lună jumătate sau două. De aceea este bine ca procedura să fie începută din timp, adică înainte de lunile de vară, când persoana in cauză va dori ca rezultatele să fie vizibile.    

După tratament, se recomandă ca pacientul să poarte şosete de compresie. Este vorba despre şosetele utilizate în cazurile de varicoze şi care pot fi găsite în farmacii sau în magazinele specializate cu produse ortopedice.   

Mersul este permis, deoarece tratamentul telangiectaziilor nu împiedică pacientul să se ocupe de treburile sale zilnice, adică se poate întoarce la acestea imediat după intervenţie. Din motive de precauţie, activităţile foarte intense ar trebui evitate timp de o zi după intervenţie.

Din punctul de vedere al aspectului, în locul unde erau telangiectaziile, pielea va fi iritată şi în unele locuri pot apărea şi vânătăi, care vor dispărea după 10-15 zile.

Telangiectaziile tratate nu mai reapar, deoarece nu mai există problema  vasculară anterioară. Dacă în schimb persoana este predispusă la apariţia telangiectaziilor, acestea vor apărea în locurile în care ar fi apărut chiar dacă pacientul nu ar fi fost supus acestui tip de tratament

În cazul în care nu există o problemă vasculară mai profundă, rezultatele vor fi foarte satisfăcătoare. Trebuie însă să avem în vedere faptul că această procedură durează destul de mult timp, astfel încât trebuie să ne înarmăm cu răbdare.